Uitgelicht
In Memoriam - Joan Ferrier
Oegstgeest, 10 maart 2014
Op 8 maart 2014 is voorzitter en initiatiefnemer van stichting Johan Ferrier Fonds, Joan Ferrier, op 60-jarige leeftijd overleden. Het bestuur van stichting Johan Ferrier Fonds is geschokt en ontroerd door dit trieste nieuws. Joan vormde met haar enthousiasme, energie, visie en authentieke betrokkenheid bij de Surinaamse samenleving het kloppend hart van de stichting. Het bestuur is Joan dankbaar voor haar onmiskenbaar grote inzet voor de stichting.
Grote liefde voor Suriname
Suriname heeft als haar geboorteland en land van haar (voor)ouders altijd een bijzondere plek in Joan's hart gehad. Haar persoonlijke en oprechte betrokkenheid bij Suriname en vooral bij de Surinamers, was enorm. Suriname was en is een land vol economische en culturele mogelijkheden en kansen. Een groeidiamant in Zuid-Amerika waar het leven even ontspannen als enerverend kan zijn. Maar het zijn de mensen, die het verschil tussen ‘dromen' en ‘doen' maken. Bijdragen aan de emancipatie, empowerment en talentontwikkeling van de Surinamer vormde daarom voor Joan de sleutel tot het succes. Terecht trots was ze daarom op de eerste succes van stichting Johan Ferrier Fonds: het verzorgen van een financiële bijdrage aan de Nationale Volksmuziekschool. Door deze bijdrage kon de virtuele concertzaal heringericht worden en kunnen vele Surinaamse kinderen hun muzikale talenten ontplooien – óók kinderen met een audiovisuele beperking. Het was Joan die zich achter de schermen hard heeft gemaakt om projecten als deze in Suriname voor Surinamers te realiseren.
De stichting gaat door in haar geest
Het Johan Ferrier Fonds werd opgericht in 2009 in naam en ter ere van Johan Ferrier, de laatste gouverneur en eerste president van Suriname, op initiatief van zijn dochter Joan Ferrier. Nu na het overlijden van Joan Ferrier bouwt het fonds niet alleen voort op het gedachtengoed van Johan Ferrier, maar ook op dat van Joan Ferrier. Het Johan Ferrier Fonds zet haar activiteiten onverminderd voort in de geest van de beide bevlogen pedagogen, zowel Johan als Joan Ferrier, om zo blijvend bij te dragen aan de maatschappijopbouw en cultuur van in Suriname.
Over Joan Ferrier
Drs. Joan Mary Ferrier, geboren op 14 december 1953 in Paramaribo, is op 8 maart 2014 in haar woonplaats Oegstgeest overleden. Joan Ferrier was voorzitter van Stichting Herdenking Slavernijverleden 2013. Tussen 1998 en 2012 was ze directeur van E-Quality, het kenniscentrum voor emancipatie, gezin en diversiteit. Daarnaast was ze bestuurslid van velerlei maatschappelijke organisaties. Ook was ze initiatiefnemer en voorzitter van stichting Johan Ferrier Fonds. Een fonds dat ze in 2009 oprichtte ter ere van haar wijlen vader Johan Ferrier; de laatste gouverneur en eerste president van de Republiek Suriname.
Joan Ferrier werd in 2011 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau vanwege haar inzet op het terrein van emancipatie, gezin en diversiteit. In 2013 ontving ze van het stadsbestuur van Amsterdam de Frans Banninck Cocq erepenning; een penning die wordt uitgereikt aan personen die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor Amsterdam. In 2008 werd Joan Ferrier verkozen tot ‘zwarte vrouwelijke manager' van het jaar.
Lees/bekijk ook:
• Parool 10/03/2014: ten slotte Joan Ferrier 1953 - 2014
• Waterkant: Joan Ferrier op 60 jarige leeftijd overleden
• One World: Een diepe buiging voor Joan Ferrier
« terug | deel dit artikel op: |
Het bestuur!
Zie hier het vijfkoppige bestuur van het Johan Ferrier Fonds waarmee de stichting de toekomst in gaat. | lees meer »
Vier je vierdagen!
Het Johan Ferrier Fonds bestaat 15 jaar! en daar hebben we bij stil gestaan. Op naar de volgende 15 jaar! | lees meer »
ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling) Het Johan Ferrier Fonds is ANBI erkend. Dit betekent dat donaties en giften aan het fonds fiscaal aftrekbaar zijn. Neem voor meer informatie contact op met het Johan Ferrier Fonds. website: www.anbi.nl |
Joan Ferrier Joan Ferrier studeerde orthopedagogiek aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Na haar studie werkte ze bij het Sociaal Agogisch Centrum 'Het Burgerweeshuis'. Zij werkte aan de Universiteit van Amsterdam en doceerde transculturele Pedagogiek aan de Hogeschool van Amsterdam. Tussen 1998 en 2012 was zij directeur van E-Quality, kenniscentrum voor emancipatie, gezin en diversiteit (www.e-quality.nl ). In 2012 is Equality gefuseerd met Aletta/Atria. Joan was vervolgens voorzitter van de Stichting Herdenking Slavernijverleden die alle activiteiten rondom 150 jaar afschaffing van de slavernij coördineerde. In 2008 kreeg Joan Ferrier uit handen van de Rotterdamse burgemeester Opstelten de EZVN-Award uitgereikt voor Zwarte Vrouwelijke Manager 2008. In 2011 ontving zij een Koninklijke Onderscheiding en werd Joan Ferrier benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Joan overleed op Internationale Vrouwendag, 8 maart 2014. |