Uitgelicht
Deze aankondiging deed de voorzitter van het Oranje Fonds Joop Wijn tijdens de Johan Ferrier Lezing 2014 in Amsterdam.
Na afloop van de lezing, die gehouden werd door de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, mevrouw drs. Lilianne Ploumen verraste de voorzitter van het Oranje Fonds, Joop Wijn, de zaal met deze bekendmaking.
Het bestuur van het Oranje Fonds heeft besloten om een fonds op naam in te stellen. Het Joan Ferrier Emancipatiefonds stelt € 60.000,00 per jaar beschikbaar voor vijf jaar, te besteden aan projecten gericht op zwarte, migranten en vluchtelingenvrouwen.
Ook de nieuwe Nederlandse ambassadeur in Suriname Ernst Noorman werd bij de lezing voorgesteld.
In de zaal zat ook Ernst Hirsch Ballin die in 1995 samen met Henck Arron in Suriname de allereerste Johan Ferrier lezing hield.
Naast het Joan Ferrier EmancipatieFonds ingesteld door het Oranje Fonds, werd gister ook bekend dat er een Joan Ferrier Penning in het leven is geroepen. Deze penning zal jaarlijks worden uitgereikt aan een persoon die zich op bijzondere wijze onderscheiden heeft op één van de terreinen van het gedachtengoed van Joan Ferrier. Meer informatie hierover is vanaf november te vinden op de website van het Johan Ferrier Fonds.
De Johan Ferrier Lezing 2014 werd op 2 oktober gehouden in naam van Joan Ferrier, oprichtster van het Johan Ferrier Fonds, en had als onderwerp emancipatie in de breedste zin van het woord.
« terug | deel dit artikel op: |
Het bestuur!
Zie hier het vijfkoppige bestuur van het Johan Ferrier Fonds waarmee de stichting de toekomst in gaat. | lees meer »
Vier je vierdagen!
Het Johan Ferrier Fonds bestaat 15 jaar! en daar hebben we bij stil gestaan. Op naar de volgende 15 jaar! | lees meer »
ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling) Het Johan Ferrier Fonds is ANBI erkend. Dit betekent dat donaties en giften aan het fonds fiscaal aftrekbaar zijn. Neem voor meer informatie contact op met het Johan Ferrier Fonds. website: www.anbi.nl |
Joan Ferrier Joan Ferrier studeerde orthopedagogiek aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Na haar studie werkte ze bij het Sociaal Agogisch Centrum 'Het Burgerweeshuis'. Zij werkte aan de Universiteit van Amsterdam en doceerde transculturele Pedagogiek aan de Hogeschool van Amsterdam. Tussen 1998 en 2012 was zij directeur van E-Quality, kenniscentrum voor emancipatie, gezin en diversiteit (www.e-quality.nl ). In 2012 is Equality gefuseerd met Aletta/Atria. Joan was vervolgens voorzitter van de Stichting Herdenking Slavernijverleden die alle activiteiten rondom 150 jaar afschaffing van de slavernij coördineerde. In 2008 kreeg Joan Ferrier uit handen van de Rotterdamse burgemeester Opstelten de EZVN-Award uitgereikt voor Zwarte Vrouwelijke Manager 2008. In 2011 ontving zij een Koninklijke Onderscheiding en werd Joan Ferrier benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Joan overleed op Internationale Vrouwendag, 8 maart 2014. |