logo
Johan Ferrier
Srefidensi: Vijftig jaar trots en eigenheid

Srefidensi: Vijftig jaar zelfstandigheid voor Suriname

Op 25 november 2024 markeert Suriname een mijlpaal: vijftig jaar als zelfstandige republiek. We vieren Srefidensi.

Srefidensi is meer dan een woord; het is een krachtige boodschap. Srefi betekent ‘zelf', en densi betekent ‘laat het zien'. Samen zegt het: "Ik kan het zelf, ik doe het zelf, op mijn eigen manier, en ik laat dat zien aan de wereld."

Hoewel Srefidensi vaak wordt vertaald als ‘onafhankelijkheid', vond Johan Ferrier, onze laatste gouverneur en eerste president, dat dit niet recht deed aan de betekenis. Hij benadrukte dat niemand volledig onafhankelijk is; we hebben altijd anderen nodig. Wat Suriname in 1975 verkreeg, was zelfstandigheid. Zelf keuzes maken, een eigen pad bepalen, met trots en eigenaarschap.

Een rijk gezegend land
Suriname is uniek: een land dat zowel deel uitmaakt van Latijns-Amerika als van het Caribisch gebied. Het herbergt het hoogste percentage ongerept oerwoud ter wereld, ongelooflijk vruchtbare grond, natuurlijke rijkdommen zoals olie en gas, maar ook zon en wind. Suriname is rijk aan natuurlijke én menselijke diversiteit, met een bevolking die wortels heeft in Afrika, Azië, Europa en Amerika.

Reflectie na 49 jaar
Sinds 1975 is er veel veranderd, soms ten goede, maar helaas niet altijd. Het is belangrijk om eerlijk te zijn over de uitdagingen – in de zorg, het onderwijs en andere essentiële sectoren. De noden zijn hoog, en organisaties zoals het Johan Ferrier Fonds dragen bescheiden bij aan oplossingen. Maar juist nu, in het vijftigste jaar van de republiek, is het cruciaal om niet alleen naar de problemen te kijken.

Laten we ons richten op wat wél goed gaat, op de kracht en het potentieel van Suriname. In een wereld vol geopolitieke onzekerheden heeft Suriname een unieke boodschap te bieden.

Multi-culturele en rechtsstatelijke kracht
Suriname is een voorbeeld van harmonie: het enige land ter wereld waar een moskee en een synagoge vreedzaam naast elkaar staan. Deze multi-religiositeit en multiculturaliteit zijn kostbare waarden die gekoesterd moeten worden.

Daarnaast staat de Surinaamse rechtsstaat sterk. Waar landen zoals de VS en zelfs Nederland worstelen met respect voor rechtsstatelijke normen, bewijst Suriname zijn kracht. Drie moedige vrouwelijke rechters hebben een historische uitspraak gedaan, waarmee Suriname zich als rechtstaat onderscheidt in een polariserende wereld.

Een boodschap voor de wereld
Suriname heeft de wereld nog steeds veel te bieden: trots op haar diversiteit, haar veerkracht en haar vermogen om samen te leven. Of je nu in Suriname woont of daarbuiten, de boodschap van Srefidensi blijft actueel: "Wij doen het zelf, en wij laten het zien."

De wereld heeft ons voorbeeld nodig.
Srefi, mek den si!

Kathleen Ferrier

Voorzitter Johan Ferrier Fonds

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w

Uitgelicht

De kinderen van Johan Ferrier: Het voortzetten van een nalatenschap
In dit artikel van EW Magazine worden de kinderen van Johan Ferrier belicht. Het artikel gaat in op hoe zij de nalatenschap van hun vader, de eerste president van Suriname, in ere houden. Samen werken zij aan het levend houden van de idealen van Johan Ferrier, zoals gelijkwaardigheid en gemeenschapszin.  |  lees meer »

Johan Ferrier Fonds: Een inspirerend 2025 in het vooruitzicht
Wat brengt 2025 voor Suriname en het Johan Ferrier Fonds? Lees over onze plannen, zoals de Johan Ferrier Lezing op 11 mei 2025 a.s. met Gerard Spong en Alida Dors, en onze blijvende inzet voor educatie en groei.  |  lees meer »

Video