Uitgelicht
Stichting Bovenlandse Indianen Suriname
De naam Stichting Bovenlandse Indianen Suriname (BIS) geeft aan om wie het gaat.
Die ‘Bovenlandse Indianen' zijn de minder dan drieduizend Tarëno (Trio), Akoerijo en Wajana Indianen die in ongeveer 10 dorpen het zuidelijke deel van Suriname bewonen.
De Stichting BIS werd in 1989 in het leven geroepen door Gert en Ali Tromp en Cees en Ineke Koelewijn. Zij werkten tussen 1972 en 1986 elk 8 jaar lang in de dorpen Tepoe en Kwamala Samoetoe aan alfabetisering, onderwijs en waren als manusjes-van-alles actief in allerlei buitenschoolse bezigheden en maatschappelijk opbouwwerk.
Doel
Doel van de stichting BIS is de inheemsen in het Zuiden van Suriname te onder-steunen op terreinen waar ze door afwezigheid van middelen en/of gebrek aan andere onmisbare ondersteuning zelf niet of niet volledig in staat zijn hun eigen boontjes te doppen. BIS informeert over de doelgroep via deze website, nieuws-brieven, flyers, lezingen (voor verenigingen, kerken en scholen), publicaties en interviews.
De informatievoorziening mikt op twee doelen: bewustwording en fondsenwerving voor de kleinschalige projecten in Suriname. De projectkeuzes komen in het algemeen tot stand na overleg en in samenwerking met vertegenwoordigers van de plaatselijke dorpsraad, stichting(en), schoolleiding, kerkenraad, verhalenvertellers, kruidenkundigen en andere lokale actievelingen met dromen en praktisch uitvoerbare ideeën.
Samenvattend: BIS wil 'Helpen waar geen helper is' , onderweg meedenken en meehandelen bij problemen en uitdagingen, maar niet meewerken aan projecten die eigen inzet en eigenwaarde smoren en leiden tot meer afhankelijkheid en ontwikkelingshulpverslaving.
Lees meer over deze stichting op de website: www.indianensuriname.nl.
« terug | deel dit artikel op: |
Het bestuur!
Zie hier het vijfkoppige bestuur van het Johan Ferrier Fonds waarmee de stichting de toekomst in gaat. | lees meer »
Vier je vierdagen!
Het Johan Ferrier Fonds bestaat 15 jaar! en daar hebben we bij stil gestaan. Op naar de volgende 15 jaar! | lees meer »
ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling) Het Johan Ferrier Fonds is ANBI erkend. Dit betekent dat donaties en giften aan het fonds fiscaal aftrekbaar zijn. Neem voor meer informatie contact op met het Johan Ferrier Fonds. website: www.anbi.nl |
Joan Ferrier Joan Ferrier studeerde orthopedagogiek aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Na haar studie werkte ze bij het Sociaal Agogisch Centrum 'Het Burgerweeshuis'. Zij werkte aan de Universiteit van Amsterdam en doceerde transculturele Pedagogiek aan de Hogeschool van Amsterdam. Tussen 1998 en 2012 was zij directeur van E-Quality, kenniscentrum voor emancipatie, gezin en diversiteit (www.e-quality.nl ). In 2012 is Equality gefuseerd met Aletta/Atria. Joan was vervolgens voorzitter van de Stichting Herdenking Slavernijverleden die alle activiteiten rondom 150 jaar afschaffing van de slavernij coördineerde. In 2008 kreeg Joan Ferrier uit handen van de Rotterdamse burgemeester Opstelten de EZVN-Award uitgereikt voor Zwarte Vrouwelijke Manager 2008. In 2011 ontving zij een Koninklijke Onderscheiding en werd Joan Ferrier benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Joan overleed op Internationale Vrouwendag, 8 maart 2014. |