logo
Johan Ferrier
Stichting Bovenlandse Indianen: met steun van JFF

Stichting Bovenlandse Indianen Suriname

BISDe naam Stichting Bovenlandse Indianen Suriname (BIS) geeft aan om wie het gaat.
Die ‘Bovenlandse Indianen' zijn de minder dan drieduizend Tarëno (Trio), Akoerijo en Wajana Indianen die in ongeveer 10 dorpen het zuidelijke deel van Suriname bewonen.

De Stichting BIS werd in 1989 in het leven geroepen door Gert en Ali Tromp en Cees en Ineke Koelewijn. Zij werkten tussen 1972 en 1986 elk 8 jaar lang in de dorpen Tepoe en Kwamala Samoetoe aan alfabetisering, onderwijs en waren als manusjes-van-alles actief in allerlei buitenschoolse bezigheden en maatschappelijk opbouwwerk.

Doel
BIS - Toepoe windstilDoel van de stichting BIS is de inheemsen in het Zuiden van Suriname te onder-steunen op terreinen waar ze door afwezigheid van middelen en/of gebrek aan andere onmisbare ondersteuning zelf niet of niet volledig in staat zijn hun eigen boontjes te doppen. BIS informeert over de doelgroep via deze website, nieuws-brieven, flyers, lezingen (voor verenigingen, kerken en scholen), publicaties en interviews.
De informatievoorziening mikt op twee doelen: bewustwording en fondsenwerving voor de kleinschalige projecten in Suriname. De projectkeuzes komen in het algemeen tot stand na overleg en in samenwerking met vertegenwoordigers van de plaatselijke dorpsraad, stichting(en), schoolleiding, kerkenraad, verhalenvertellers, kruidenkundigen en andere lokale actievelingen met dromen en praktisch uitvoerbare ideeën.

Samenvattend: BIS wil 'Helpen waar geen helper is' , onderweg meedenken en meehandelen bij problemen en uitdagingen, maar niet meewerken aan projecten die eigen inzet en eigenwaarde smoren en leiden tot meer afhankelijkheid en ontwikkelingshulpverslaving.


Lees meer over deze stichting op de website: www.indianensuriname.nl.

« terug  |   deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin w

Uitgelicht

11 mei: Johan Ferrier Lezing 2025
Zondag 11 mei vindt in het auditorium van H’ART museum Amsterdam de Johan Ferrier lezing 2025 plaats.   |  lees meer »

De kinderen van Johan Ferrier: Het voortzetten van een nalatenschap
In dit artikel van EW Magazine worden de kinderen van Johan Ferrier belicht. Het artikel gaat in op hoe zij de nalatenschap van hun vader, de eerste president van Suriname, in ere houden. Samen werken zij aan het levend houden van de idealen van Johan Ferrier, zoals gelijkwaardigheid en gemeenschapszin.  |  lees meer »

Video