Uitgelicht
December 2019
December is de maand van terugblikken en ook van vooruit kijken.
2019 was voor het Johan Ferrier Fonds een bijzonder jaar. We bestaan tien jaar! In 2009 nam onze oprichter Joan Ferrier het briljante initiatief om dit Fonds op te richten. In een feestelijke bijeenkomst maakte zij bekend wat ze ermee wilde: het gedachtengoed van Johan Ferrier, laatste gouverneur en eerste president van Suriname, levend houden. Het stimuleren van ontwikkeling, besef van eigen kennis en kunde door het steunen van projecten voor onderwijs en cultuur.
In de afgelopen tien jaar en ook weer het nu bijna afgelopen jaar hebben we op dat op verschillende plekken in Suriname gedaan. Zo is in 2019 bijvoorbeeld het project “ inrichting Kentie” een vergaderzaal voor de Graman afgerond en zijn er nieuwe aanvragen goedgekeurd. De stichting Avittie Mauw heeft daardoor een voor een zang- en muziek festival in Boven Saramacca kunnen realiseren en er is nu een speelplaats voor kinderen van het speciaal onderwijs verbonden aan de O.S. Zinkampu school te Moengo.
Ook hebben we door onze bijdrage het ontwikkelen van een leerlijn mogelijk gemaakt, door stichting d'Ons over bescherming van reuze schilpadden.
We vierden ons tienjarig bestaan op gepaste wijze: met een Jubileum lezing die op 15 September gehouden werd door Cynthia McLeod, in een overvolle Nieuwe Kerk in Amsterdam. Het was het startschot van de Grote Suriname Tentoonstelling die inmiddels, met meer dan 100.000 bezoekers, de meest succesvolle tentoonstelling van de Nieuwe Kerk in de afgelopen tien jaar.
Gelukkig zijn we met het feit dat Sheila Sitalsing zich bij onze zeer gewaardeerde ambassadeurs gevoegd heeft en dat verschillende mensen zich bereid verklaard hebben ons werk, met raad en daad te willen steunen.
We kijken dankbaar terug op 2019 en gaan vol vertrouwen 2020 in. Een belangrijk jaar voor Suriname en voor ons, waarin we onze impact willen vergroten, zonder ons karakter, het steunen van kleinschalige en creatieve projecten, te veranderen.
Uiteraard houden we u op de hoogte.
Voor nu willen we jullie bedanken voor jullie betrokkenheid en wensen we jullie allemaal:
Wan Bun Nyun Yari!
Een gezond en gelukkig
2020!
Met Warme groet,
Kathleen Ferrier
Voorzitter
« terug | deel dit artikel op: |
De kinderen van Johan Ferrier: Het voortzetten van een nalatenschap
In dit artikel van EW Magazine worden de kinderen van Johan Ferrier belicht. Het artikel gaat in op hoe zij de nalatenschap van hun vader, de eerste president van Suriname, in ere houden. Samen werken zij aan het levend houden van de idealen van Johan Ferrier, zoals gelijkwaardigheid en gemeenschapszin. | lees meer »
Johan Ferrier Fonds: Een inspirerend 2025 in het vooruitzicht
Wat brengt 2025 voor Suriname en het Johan Ferrier Fonds? Lees over onze plannen, zoals de Johan Ferrier Lezing op 11 mei 2025 a.s. met Gerard Spong en Alida Dors, en onze blijvende inzet voor educatie en groei. | lees meer »
ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling) Het Johan Ferrier Fonds is ANBI erkend. Dit betekent dat donaties en giften aan het fonds fiscaal aftrekbaar zijn. Neem voor meer informatie contact op met het Johan Ferrier Fonds. website: www.anbi.nl |
Joan Ferrier Joan Ferrier studeerde orthopedagogiek aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Na haar studie werkte ze bij het Sociaal Agogisch Centrum 'Het Burgerweeshuis'. Zij werkte aan de Universiteit van Amsterdam en doceerde transculturele Pedagogiek aan de Hogeschool van Amsterdam. Tussen 1998 en 2012 was zij directeur van E-Quality, kenniscentrum voor emancipatie, gezin en diversiteit (www.e-quality.nl ). In 2012 is Equality gefuseerd met Aletta/Atria. Joan was vervolgens voorzitter van de Stichting Herdenking Slavernijverleden die alle activiteiten rondom 150 jaar afschaffing van de slavernij coördineerde. In 2008 kreeg Joan Ferrier uit handen van de Rotterdamse burgemeester Opstelten de EZVN-Award uitgereikt voor Zwarte Vrouwelijke Manager 2008. In 2011 ontving zij een Koninklijke Onderscheiding en werd Joan Ferrier benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Joan overleed op Internationale Vrouwendag, 8 maart 2014. |